Circulo y Centro

8 juny 2020

Circulo y centro: El grupo gestáltico.

 

(2014)
Peñarrubia, Francisco 
Barcelona : La Llave

Francisco Peñarrubia, psicòleg humanista, amb una llarga experiència en teràpia Gestalt que inclou el treball grupal des dels seus inicis el 1973, ens ofereix aquesta obra en què amb la seva habitual expressió fàcil i senzilla mostra els beneficis i la riquesa que ofereix el treball en grup com element necessari en el procés terapèutic integratiu de la persona.     Des del seu anàlisi personal i reflexionant sobre tot allò plantejat per diferents línies de pensament i pràctica terapèutics, l’autor ens presenta fermament i clara el treball grupal com una possibilitat del desenvolupament personal en relació amb l’àmbit social, per a la interrelació de la persona amb ella mateixa i amb el món.     D’àquesta manera Peñarrubia mostra el poder de transformació que possibilita el treball grupal a cadascun dels seus participants.     La combinació de teoria i pràctica fa d’aquesta obra una significativa guia per a ser consultada i gaudida.

Ampliar comentari

L’autor aclareix que el seu treball és en grup i no de grup. Convé, segons Peñarrubia, distingir-los netament.

El treball de grup s’enfoca en relació a la realització de tasques grupals dirigides a consolidar, confrontar, reforçar, nodrir…a un grup humà que treballa per a uns objectius grupals; com per exemple: una unitat familiar o de treball (sanitat, educació, món empresarial…). Aquestes sessions grupals són molt aventatjoses per tal que aquest grup humà pugui “liberar conflictos, responsabilizándose cada uno de lo suyo y así poder convivir de manera saludable, aunándose para un objetivo común”.

En el treball en grup o anomenat Grup d’Encontre, la dimensió és ben diferent a l’anterior. En aquest cas no hi ha un objectiu o un propòsit grupal, sinó que el treball va dirigit cap a cadascuna de les persones que componen el grup.

Es tracta que cada membre del grup pugui realitzar el seu propi treball individual aprofitant la riquesa i possibilitats que es presenten al realitzar-se en el context grupal.

Revisant Peñarrubia les diferents línies de pensament humanista (Rogers, Schutz, Moreno…), comparteix la seva visió sobre el treball de Lewin: “Pero lo que más me interesa de Lewin es la importancia nuclear que le da al grupo como lugar de reeducación y, en su caso, de aprendizaje de la democracia” … “el grupo como herramienta de aprendizaje, como instrumento de cambio, como espacio social, como espacio vital: como todo” (Pàg. 56).

El treball en grup permet “sortir de la cova”, mostra les emocions, angoixes, vergonyes, temors…Poder mostrar-les en el context grupal ajuda a acceptar-les, despenalitzar-les, per a poder responsabilitzar-se d’elles i això, ja de per sí, és un procés sanador d’alliberament així com també ho és estar present en l’expressió d’altres membres del grup:“podríamos considerar como la esencia del grupo  humanista: un laboratorio de reeducación emocional frente a un mundo despersonalizado y una cultura enajenada (Pág. 74)

El grup per si mateix té la capacitat de “curar”, de desenvolupar l’amor, l’autoestima i el perdó. Desperta la solidaritat, la compassió i obre una finestra al món real. Permet la comprensió profunda que essent iguals som diferents:

“El grupo, como el coro, es una presencia alrededor o detrás, muda pero no ausente, todo lo contrario; el coro expresa la voz de los dioses y/o de la sociedad humana.” (Pág. 82)

Facebook Pagelike Widget