El esquiador centrado

8 juny 2020

El esquiador centrado 

(2009) – (5 ed.)
McCluggage, Denise
Santiago de Chile: Cuatro Vientos

Es pot emprendre una rica i útil fusió entre filosofia oriental i occidental i fer-ho de manera atractiva i lleugera utilitzant l’esquí com a fil conductor? Aquest llibre és una clara demostració que la resposta és afirmativa.   Per qualsevol empresa que us proposeu us serà molt útil llegir aquest tractat ja que conté i resumeix aportacions psicològiques diverses (Gestalt, PNL, i moltes altres eines terapèutiques) així com múltiples tècniques corporals (Bioenergètica, tècnica Alexander, Rolfing, Feldenkrais, etc.)   En el fons, tots sabem que una subtil connexió i una sinèrgia entre cos i ment és necessària i útil en molts aspectes (per no dir tots); aquesta és la tesi que defensa de manera convincent, fàcil i amena aquest llibre.   Amb la seva lectura aprendreu a veure la important diferència entre la tensió productiva i aquella tensió que us impedeix avançar. Un llibre que no és excessivament conegut, però que resulta un referent per a tot aquell que s’anima a llegir-lo.

Ampliar comentari

Aquest llibre tracta de com en activitats que ja són de per si intenses i que requereixen d’un alt nivell de concentració i destresa (esport, dansa, teatre o qualsevol performance física) aconseguir un equilibri entre el físic, l’emocional i l’intel·lectual és fonamental. L’autora entreveu sàviament que per ser bon esportista fa falta alguna cosa més que una bona tècnica. Un llibre eminentment pràctic i amè amb il·lustracions de Bill Brauer i cal·ligrafia d’Al Huang.

Amb la seva lectura s’aprèn a veure la diferència entre la tensió que possibilita una acció constructiva i aquella tensió que, tot i partir d’una actitud benintencionada, és un veritable obstacle per progressar.

La seva autora és nord-americana, Denise McCluggage, natural de la plana de Kansas, va descobrir l’Esquí quan estudiava periodisme a la Universitat d’Oakland. Aquesta apassionada per la velocitat ha practicat, a més l’esport blanc, bobsleigh i paracaigudisme. Però és coneguda sobretot per la seva participació en carreres i ral·lis automobilístics. No en va se l’ha arribat a considerar com una de les dues millors corredores del món.

Però és evident que aquest no és un llibre merament esportiu; té una innegable dimensió personal. Aprofita l’esport de l’esquí, per abordar qüestions com la passió, la por, el pensament, la determinació, l’acció, el control del cos i, per sobre de tot, sobre la consciència de la nostra pròpia ment.

En definitiva, dóna pautes i valuoses ensenyances per encarar i traspassar un moment especialment significant en tot procés de creixement personal: l’ “impàs” anomenat per F. Perls. El moment clau, el punt d’inflexió en què afloren totes les pors i que perceps les teves pròpies resistències a deixar de fer allò que portes mecànica i repetitivament repetint tota la vida. És en aquest moment de gestionar situacions complicades, quan la lectura d’aquest llibre és especialment efectiva ja que ensenya clarament a com optimitzar la concentració per no patir un accident fatal. I l’autora sovint ho explica il·lustrant-ho a través del seu propi viatge, a través de la seva pròpia experiència. Com a resultat d’aquest pas pel “impàs”, Denise expressa el seu viatge iniciàtic a través de si mateixa per tal d’adonar-se i prendre consciència.

Si la intel·ligència és la capacitat d’adaptació d’una persona al seu entorn sempre canviant, un esquiador centrat és aquell que té més possibilitats de romandre en peus:

“I és quan el cos, la ment i les emocions treballen en la mateixa direcció, és impossible que no arribis a traçar els teus millors corbes” … aconsegueixis traspassar les teves pors, el teu “impasse”.

De lectura fàcil i amena tot i els temes que tracta i del rigor amb què ho fa. Com tot el que és realment de veritat, lluny de ser espès acaba sent assequible. L’escriptora fa gala d’una llibertat a l’hora d’expressar-se i barreja sàviament coneixements de tot tipus creant un fresc, creatiu, original i molt espontani.

Facebook Pagelike Widget