La enfermedad como camino

8 juny 2020

La enfermedad como camino: Un método para el descubrimiento profundo de las enfermedades

(2010) – (2 ed.)
Dethlefsen, Thorwald ; Dahlke, Rüdiger
Barcelona : Debolsillo

Una obra que us facilitarà una nova visió de la malaltia entenent-la com una oportunitat per créixer. Una visió més lúcida que dota a la malaltia i al malalt d’una comprensió més àmplia.   Dethlefsen,T, psicòleg, i Dahlke, R., metge, analitzen acuradament la relació  del cos i la ment, i partint d’un significat de la malaltia no només centrada en el pla físic,  us introduiran en l’ampli ventall de símptomes que es manifesten corporalment i que no són més que l’expressió visible d’un procés que sovint se’ns escapa.   Atreviu-vos a llegir aquest llibre que s’endinsa a explorar la causa que s’amaga darrera dels símptomes físics de la malaltia i us permetran entendre aquesta com una possibilitat d’accedir a un estat de curació més profund.

Ampliar comentari

Aquesta obra defensa i ens proposa una idea ben clara: la medicina actual, que tant sols respon a criteris de funcionalitat i eficiència, ha perdut una visió integradora i de conjunt del ser humà, al qual no el concep en la seva totalitat en tant que ens físic i psíquic. I és precisament aquest dèficit filosòfic de la medicina moderna el què provoca que se la titlli d’inhumana ja que separa les dues cares indissociables de la vida humana: el cos i l’ànima.

“El cuerpo no hace nada por si mismo. Para comprobarlo, basta ver un cadáver. El cuerpo de una persona viva debe su funcionamiento precisamente a estas dos instancias inmateriales que solemos llamar conciencia (alma) y vida (espíritu). La conciencia emite la información que se manifiesta y se hace visible en el cuerpo” (pàg.14)

Quan les diferents funcions corporals, la informació de les quals i punt de partida és la consciència, es conjuguen produint un model harmoniós, en diem salut. Si una de les funcions s’altera, l’harmonia es trenca, i aleshores apareix la malaltia.

“La pérdida de armonía se produce en la conciencia, en el plano de la información, y en el cuerpo solo se muestra. Por consiguiente, el cuerpo es vehículo de la manifestación o realización de todos los procesos y cambios que se producen en la conciencia…el cuerpo material es el escenario en el que se manifiestan las imágenes de la conciencia” (pàg. 15)

Per tant, si patim un desequilibri en la nostra consciencia es manifestarà en el cos en forma de símptoma, i això cridarà la nostra atenció, a vegades inclús farà que les nostres rutines hagin d’aturar-se o variar substancialment. Si ens entestem només a lluitar en contra del símptoma, entenent-lo com a quelcom fortuït, degut a causes externes, ens sentirem impotents víctimes del què ens passa i desaprofitarem l’oportunitat d’aprofundir en la causa que ens provoca el malestar corporal més evident.

Els autors ens conviden a recórrer un camí que la medicina acadèmica es nega a transitar: anar un pas més enllà i seguir la pista del símptoma que ens portarà a il·luminar la part d’ombra de la consciència que s’està manifestant en la matèria, en el nostre cos, i així sanar:

“Aquí está la diferencia entre combatir la enfermedad y transmutar la enfermedad. La curación se produce exclusivamente desde una enfermedad transmutada, nunca desde un síntoma derrotado, ya que la curación significa que el ser humano se hace más sano, más completo… Curación significa redención, aproximación a esa plenitud de la conciencia que también se llama iluminación. La curación se consigue incorporando lo que falta y, por lo tanto, no es posible sin una expansión de la conciencia” (pàg.19)

Facebook Pagelike Widget