Los tres llamados del alma

8 juny 2020

Los tres llamados del alma

(2015)
Llano, Jorge
Barcelona : La Llave

Vet aquí un llibre que us reportarà aire fresc i que us permetrà observar la teràpia i el fer terapèutic des de diferents cultures i, el més interessant, obrir la mirada i transcendir els condicionaments educatius de la pròpia cultura en la que vau ser instruïts.   Tot explicat a través de les pròpies vivències, l’autor us mostrarà  pas a pas el seu  propi camí de trobar-se a si mateix esmentant amb respecte i honor tots els que són i han sigut els seus Mestres durant el seu recorregut.   Sens dubte us resultarà emocionant llegir com Jorge Llano narra la seva vivència amb el seu mestre Guillermo Borja, al qual va acompanyar fins a la seva mort, obrint així la possibilitat a tots els lectors a sentir-lo també com el seu mestre (encara que no l’haguessin conegut) i així començar a aprendre o seguir aprenent d’ell.

Ampliar comentari

Una emocionant i profunda obra en la que Jorge Llano ens descobreix variats mètodes terapèutics des de diferents visions culturals, totes amb un element comú: l’ésser humà com a protagonista de la seva vida i del seu procés de sanació per posar-se al servei de la humanitat.

En mostrar-nos altres maneres de veure i fer teràpia ens permet valorar com ens condiciona el fet d’haver estat educats en un context cultural concret. Obrir la mirada i sortir dels condicionaments educatius de la pròpia cultura en què vam ser instruïts.

Tot narrat a través de les seves pròpies experiències, mostrant-nos des de la seva generositat el seu propi camí de trobar-se a si mateix pas a pas, nomenant amb respecte i honor a tots els que han estat i són els seus mestres durant tot el seu recorregut: Eloy i la religió yoruba ; don Lucio Camps, doña Carlota, doña Domitila i el xamanisme mexicà, indígena i mestís, doña Pina i la obstetrícia; Claudio Naranjo, Guillermo Borja i la Gestalt. Aquests mestres, assegura, han fet possible les seves diverses experiències per a la seva transformació, per despertar, disposat a transmetre, a contagiar al món:

“Llamo por amor, el amor nos lleva a todo, el amor lo cura todo… llamo a todos y por todos y todo para que este planeta vuelva a alcanzar un corazón sincero que lata por amor.”… Llamo porque la vida se me aprieta acá adentro, llamo para poder vivir y seguir y porque ya no sirvo para otra cosa; llamo para encontrar mi paz y para que el mundo siga girando hasta volverse más ancho que nuestro egoísmo” (p.18)

Una obra en la qual s’uneix el món terapèutic i el món espiritual. Un camí comú de la teràpia i l’espiritualitat. En definitiva tots dos són el mateix món, ja que el reial procés terapèutic sempre porta a la transcendència de l’ego, a la rendició i això és el principal propòsit de l’espiritual:

” La verdadera sanación es la aceptación y el verdadero proceso es la entrega.” (p.34) “El que no vive para servir no sirve para vivir” (p.94)

Resulta profundament emocionant llegir l’acompanyament de Jorge Llano al seu Mestre, Guillermo Borja (Memo), fins a la seva mort; es revela com un clar exemple de l’amor incondicional i del que significa el discipulage. . Així ho descriu:

“Memo era como el rayo, impecable e implacable, nítido y contundente, hiriente y despiadado, cierto y verdadero y absolutamente iluminado para servir. Nunca conocí mejor persona, mejor terapeuta ni mejor profeta. Tenía esa fina habilidad para olfatear lo podrido en el otro y la sagacidad para confrontarlo” (p.234)

Una obra tremendament recomanable que no volem renunciar a transcriure el seu final:

¡Quien es llamado al servicio que conteste!

Y grite fuerte presente

Hasta cuándo… hasta siempre

Hasta dónde… ¡hasta en la muerte! (p.288)

Facebook Pagelike Widget