Silencio

8 juny 2020

Silencio: El poder de la quietud en un mundo ruidoso

(2016)
Nhat Hanh, Thich
Barcelona: Urano

El Mestre Thich Nhat Hanh ens mostra el camí quan afirma: “lo cert és que dur a terme una vida conscient és més una qüestió de reorientar-te, de recordar les teves vertaderes intencions, que embotir en la teva agenda diària una activitat més, anomenada meditació”.   Aquest preciós llibre ens convida a silenciar-nos, aturar-nos, estar presents en allò que estem fent, i respirar. Per a què? Per a Ser, i també per a poder-nos escoltar a nosaltres mateixos d’una manera més veritable, perquè, com bé diu el Mestre zen, amb tant soroll no podem escoltar allò que ens diu el nostre cor.

Ampliar comentari

“Por al silenci?” Amb aquest pregunta el Mestre Thai ens interpel·la sobre la nostra dificultat per aquietar-nos i cultivar el silenci intern. Com és que no podem aturar la màquina del Pensar Sense Parar? Què és allò que ens impulsa constantment a consumir imatges, pensaments i productes, que emplenen un buit que ens incomoda i ens manté entretinguts? Certament no és fàcil en el dia a dia de les nostres vides, caracteritzades per l’estrès, les obligacions i les ambicions, aturar-nos i respirar. 

Com bé explica Thich Nhat Hanh en aquest preciós llibre, Silenci, associem l’ “aturar-nos” a perdre el temps, però, de fet, és quan parem i quan ens aturem, que veritablement som i estem. Normalment o bé estem en el passat, enganxats a allò no resolt, o bé en el futur desitjant allò que creiem que ens falta. El silenci que ens suggereix aquest Mestre zen té a veure amb aquest fer-nos callar internament: parar, aturar-nos i respirar. Per a què? Per a Ser, i també per a poder-nos escoltar a nosaltres mateixos d’una manera més veritable. Perquè, com diu Thich Nhat Hanh, amb tant soroll no podem escoltar allò que ens diu el nostre cor.

I com sempre el Mestre Thai ens ho posa fàcil, molt fàcil. Juntament amb les seves pedagògiques reflexions sobre el com silenciar-nos, ens proposa un seguit de pràctiques ancorades en la respiració a fi de poder desenvolupar el silenci des de la presència en el moment present. Sí, perquè el silenci és estar present en tot allò que fem en cada instant. D’aquí que la senzillesa de les meditacions que ens ensenya aquest Mestre les puguem dur a terme en la nostra vida quotidiana, on el secret radica en el fet que silenciar-nos és posar l’atenció en el moment present i deixar-nos respirar. Si som capaços de fer-ho, això és meravellós ja que qualsevol acció deixa de ser una càrrega a la vegada que l’experiència de viure esdevé més plena.

El silenci interior de Thich Nhat Hanh ens obre una porta a una concepció i a una possible vivència de la soledat menys dramàtica i més refrescant i reparadora. Una soledat autèntica que neix a partir d’estar present en el nostre interior, no deixant-nos emportar per allò que succeeix fora de nosaltres. Segurament la pregunta més clara que ens formula Thich Nhat Hanh és: “Quin és el nostre propòsit en aquesta vida?” Segons el Mestre Thai només el silenciar-nos i l’escolta profunda ens pot apropar a la resposta en cada un de nosaltres. Una escolta compassiva cap a nosaltres i compassiva cap als altres, perquè això ens fa sentir bé i perquè, com ens recorda aquest Mestre, l’amor és indispensable a fi que la pràctica sigui exitosa. Una escolta, doncs, que podem practicar des d’ara mateix. Com diu el Mestre Thai: “Podem ser feliços en aquest mateix instant […] per què esperar a estar en el llit de mort per mantenir-te present i atresorar el miracle d’estar viu?”.

Bona lectura i Bon Silenci!

Facebook Pagelike Widget