Sobre el duelo y el dolor

8 juny 2020

Sobre el duelo y el dolor

(2016)
Kübler-Ross, Elisabeth / Kessler, David
Barcelona: Luciernaga

Per a tots aquells que vulguin mirar de cara a la mort i els dols de la vida, tota l’àmplia bibliografia d’Elisabeth Kübler-Ross és digna de ser llegida i recomanada.   Escollim aquesta obra per la característica que la singularitza: de publicació pòstima, és la darrera obra que escriu l’autora, ajudada pel seu fidel col.laborador, David Kessler. És un clar resum i ampliació dels treballs realitzats per l’autora al llarg de la seva vida i el dol davant la presència de la seva pròpia mort.   David Kessler també ens fa partíceps dels seus dols i del dol davant la mort de la seva Mestra.  Una mostra de com la transmissió del coneixement des de la seva pròpia experiència i amb profund amor es converteix en saviesa.   Una obra que no pot deixar-nos impassibles. Tanta bellesa, amor, tendresa i saviesa, envoltada en una gran senzillesa, pot emocionar-nos i fer-nos brollar llàgrimes d’amor i profund agraïment.

Ampliar comentari

El 17 de juliol de 2004 Elisabeth Kübler-Ross acaba aquesta obra. El 24 d’agost d’aquest mateix any mor als 78 anys d’edat després de portar 9 anys en una cadira de rodes per una paràlisi parcial deguda a un vessament cerebral. Uns quaranta anys d’experiència acompanyant a moribunds i familiars, més de 20 llibres publicats traduïts a 27 idiomes: un clar referent mundial.  

En aquesta obra trobem una petita i amorosa biografia d’Elisabeth així com el procés dels seus últims mesos de vida i del treball que realitzà fins a l’últim moment,  mostrant-nos amb realisme els seus propis dols fins al seu darrer alè.

“Ya estoy a medio camino. Las dos lecciones que debo aprender son tener paciencia y aprender a recibir amor. Estos últimos nueve años me han enseñado a tener paciencia y, cuanto más débil y limitada en la cama estoy, más aprendo a recibir amor.”

El seu esperit crític amb el sistema sanitari és present al llarg de la seva experiència i aquí el mostra de nou, tractant-lo com un dels seus “dols”: Otro de los duelos cuya pena he de sentir es la del sistema médico moderno, en el cual me encuentro como paciente… Ahora veo que mi duelo es por la pérdida de la auténtica medicina y por encontrarme en un mundo en el que la medicina tiene más que ver con la gestión que con la curación”

Buscadora de sí mateixa, fa del seu treball en l’acompanyament  aprenentatges de la seva pròpia vida: “… cada vez que, a través de un enfermo o de una situación de la vida, tomaba conciencia de algo negativo en mí, buscaba la manera de afrontarlo con el fin de alcanzar un día esa armonía entre mis cuadrantes físico, emocional, intelectual y espiritual”

Es una guia, pràctica, clara, amorosa, en la qual recull de manera sintètica tota la seva saviesa adquirida en els treballs d’ajuda i acompanyament en el procés de dol a moribunds i famílies. Una profunda reflexió sobre la vida, la mort i la vida després de la mort. Aquesta obra recull el suc de tot el seu treball, retalls de tota la seva experiència units amb les seves últimes reflexions i encontres.

En la seva última pàgina escrita comparteix: “El proceso de morir, cuando se prolonga tanto como en mi caso, es una pesadilla… Han sido nueve largos años tras el derrame cerebral, y estoy ansiosa por morir, por graduarme, como yo lo llamo… No se trata sólo de conocer las etapas. No se trata sólo de la vida perdida, sino también de la vida vivida”

I David Kessler acaba el llibre amb aquestes inspiradores paraules: ” Tuya es la gracia de la vida, de la muerte y del amor”

Facebook Pagelike Widget