L’olfacte: un camí a l’instint

10 juny 2020

 

L’olfacte és el primer sentit que el nadó desenvolupa uns moments després de néixer,
és el motor que el guia cap a la mare que és la seva primera font d’amor, aliment i escalfor.

L’olfacte en estat pur, és a dir sense cap associació, està intrínsicament lligat al gust, que és el segon sentit que desenvolupem. Gust i olfacte treballen en equip en els animals, amb una sola direcció: aconseguir aliment, que és el seu principal instint de vida.

A mesura que el nadó va creixent es va tramant tota la seva xarxa interior d’emocions i sentiments, fruit de les experiències amoroses amb les persones que l’envolten i l’estimen, pares, germans, avis, tiets i educadors.

Aquesta xarxa emocional es va creant i lligant al sentit de l’olfacte, de tal manera que quan som adults una olor sovint ens porta un record emocional viscut. Aquest record emocional pot ser agradable o desagradable, càlid o fred, amorós o desangelat; llavors automàticament aquella olor “ens agrada” o “ens desagrada”, una olor que deixem entrar o rebutgem. Per exemple, tots tenim records olfactius d’infància: l’olor de la pols de talc, l’olor de les papilles, de la colònia de nadó, aquestes olors són neutres però en funció del record associat ens resulten agradables o desagradables.

Aleshores, sabent tot això, per tal d’aprendre a potenciar l’instint a partir del sentit de l’olfacte cal aprendre a desfer la trena de l’associació olor-record, tornar a recuperar l’olor neutre sense una emoció lligada, l’olor pura de talc, papilla o colònia, l’olor que sent l’infant abans del sentiment associat.

 

I això com es fa?

  1. Inspirem profundament pel nas i donem pas a que l’olor entri dins nostre, intentant no produir pensaments, senzillament olorem amb tota la seva plenitud, que l’olor ocupi tota la cabitat nassal.
  2. Seguim olorant i sentim que l’olor travessa els pulmons, però no ens hi aturem, ja que a la zona del pit és on hi viuen les nostres emocions; si se’ns desperta algun sentiment, no ens hi aferrem.
  3. Seguim inspirant l’olor fins que l’aire arriba al nostre ventre, la zona del cos on hi viu l’instint, aquí és on necessitem que l’olor s’hi quedi i deixem que ocupi tot el bol pèlvic, que ompli tant d’espai com poguem, fent possible que aquesta olor vagi despertant la memòria cel.lular de l’instint.
  4. Ens quedem aquí i gaudim de l’olor en el seu estat pur, sense cap pensament ni emoció associada.

Per exemple:

 

  • Sentim l’olor de talc, inspirem profundament, sentim un pessigolleig al nas: l’observem des de la ment i el deixem passar.
  • Seguim inspirant i l’aire travessa els pulmons, l’olor de talc ens desperta una emoció d’infància, l’observem i la deixem passar, no ens enganxem al sentiment.
  • Seguim inspirant i arribem al ventre, com que ja hem deixat caure pensaments i emocions, l’olor de talc arriba sense cap associació, en estat pur; llavors omplim el ventre d’aire, l’eixamplem.
  • Tornem a olorar i portem l’olor directe al ventre i sentim l’energia de l’olor des de l’instint amb tota la seva plenitud i potencial.
  • Llavors ens imaginem que l’olor s’expandeix per tot per tot el nostre cos omplint-lo de la seva energia i despertant la memòria cel.lular instintiva.
  • Ho repetim unes quantes vegades.

D’aquesta manera tan senzilla pots recuperar l’instint de l’olfacte!

Mercè Cid
Membre de l’Equip de l’Escola de l’Ésser
merce.tam@gmail.com | 630 518 730
Currículum

Facebook Pagelike Widget