La teràpia

11 juny 2020

La teràpia

by | 11 juny, 2020 | Articles

La teràpia és una eina que ens ajuda a veure amb més claredat tot allò que hem après i viscut al llarg de la nostra biografia, en les nostres relacions familiars bàsicament i també en el món que ens envolta. I el fet de poder reviure tot plegat amb acceptació, sense judici, ens permet descobrir que ens podem sostenir i estimar nosaltres mateixos.

Si es vol autèntic i realment eficaç, el camí de la teràpia, aquest reconeixement del què una persona ha viscut i viu, implica a vegades observar i experimentar conscientment emocions , actituds i maneres de funcionar que ens lliguen a situacions i vivències de patiment, frustració, insatisfacció o desamor. Són maneres de funcionar que tenim mecanitzades i que les reproduïm inconscientment; poder-les reviure amb consciència ens acosta a una claredat neta que ens reporta pau interior.

I per què funcionem d’aquesta forma repetint inconscient i mecànicament maneres de fer que no ens satisfan? En la nostra infantesa, en el transcurs de formació del nostre caràcter o ego, hem desenvolupat mecanismes de defensa per adaptar-nos a l’entorn i sentir-nos acceptats, reconeguts i estimats.

Adaptar-se al context que ens ha tocat viure és una qualitat que ens ha permès sobreviure; la problemàtica se’ns genera quan aquesta manera de funcionar s’enquista en nosaltres i ja no és una eina al nostre servei sinó que és una manera de fer que apliquem mecànicament independentment d’allò que realment volem. Per dir-ho gràficament: aquelles sabates que ens van ser útils per caminar de petits, ara, de grans, amb un peu que no té la mateixa grandària, ja no ens serveixen per caminar com volem i ens estrenyen d’allò més.

I veure precisament com aquestes sabates ens estrenyen ens fa connectar naturalment amb una força per caminar com adults. Per caminar sense repetir patrons establerts, sinó que amb responsabilitat decidir d’acord amb allò que sentim. Ser adult és ser responsable, sí, i també ser lliure.

Per això, la teràpia és una meravellosa eina per sentir que tenim un poder interior no reconegut i que podem dirigir el timó de la nostra vida. No hi ha cosa més emocionant que veure (i en la bona teràpia es produeix) quan una persona reconeix amb valentia tot allò que l’estreny, i que sovint té arrels en la seva infantesa, connecta amb una força adulta, lliure i sana de viure amb llibertat i aprèn a caminar caminant per si mateix.

I això és el que fa possible la teràpia, un camí que no és sempre agradable, que no està mancat de processos en què es reviuen aspectes propis que no són fàcils de reconèixer, però que, sense canviar a la persona, si que li permet situar-se sobre els seus peus i sentir l’alegria de sentir-se viva i en pau amb si mateixa.

Rosa Mas

Membro de l’Equip de l’Escola de l’Ésser

rosamb@bambuequip.com | 696 528 247

Currículum

Facebook Pagelike Widget